Friday, August 12, 2011

Puding Custard Cocktail Berkuah

Ms Putri datang lagi dengan resipi yang dicilok dari internet. Actually aku dah lama buat puding ni..dah habis masuk perut dan dah selamat diprocess menjadi urea dalam loji pembentungan. Ok straight to the point.. Awal Ramadhan hari tu tekak aku ni teramat la teringin nak makan puding custard. Cari punya cari resipi (susah giler nak cari resipi ni), akhirnya jumpa jugak. Mula-mula ingat nak buat puding jer, tapi disebabkan En. Amri suka makan puding yang berkuah..so terpaksa la merajinkan diri sikit. 

Untuk buat puding ni, lenguh jugak tangan aku mengacau adunan custard dan susu sampai pekat sebab puding ni tak guna serbuk agar-agar. Bila dah kacau lama-lama, adunan puding ni akan pekat sendiri. Untuk kuah puding pun sama, kena kacau sampai pekat sikit. Nasib tak tercabut tangan aku ni. Kalau tak tiap-tiap hari En. Amri kena berbuka dengan lauk bazaar Ramadhan (alasan malas nak masak).

And here is the recipe :

PUDING CUSTARD COCKTAIL BERKUAH

Can you spot the pudding?
Bahan-bahan :
Puding :
1 cawan Tepung Custard
1 cawan Susu Cair
3 cawan Air
8 sudu besar Gula
1 sudu besar Butter/Majerin
1 sudu kecil Esen Vanilla

Kuah : 
600 ml Susu Cair
200 ml Air
1/2 cawan gula (lebihkan kalau suka manis)
3 sudu besar Tepung Custard + sedikit Air
1 tin kecil Fruit Cocktail

Untuk Puding
1. Dalam 1 periuk, campurkan semua bahan-bahan untuk puding kecuali tepung custard. 
2. Masukkan tepung custard sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tepung custard larut dan tidak berketul.
3. Kacau berterusan diatas api yang kecil sampai likat (selamat melenguhkan tangan anda)
4. Bila dah likat, masukkan adunan dalam acuan. Tunggu sampai suam then baru sejukkan dalam refrigerator.

Untuk Kuah
1. Satukan semua bahan-bahan kuah dalam periuk kecuali fruit cocktail.
2. Kacau sampai berwap.
3. Masukkan tepung custard.
4. Kacau sampai pekat sedikit (selamat melenguhkan tangan anda lagi ye). Biar suam dan simpan dalam refrigerator.


P/s : Masukkan puding kemudian curahkan kuah diatas puding. Hiaskan dengan fruit cocktail semasa nak hidang.
!!!!!!! Selamat Mencuba !!!!!!!

No comments:

Post a Comment